Waarom orthodontie?

Er zijn twee belangrijke redenen om met een orthodontische behandeling te beginnen. Voor de patiënt is meestal de esthetiek van het gebit de belangrijkste reden. Vooruitstekende boventanden met een grote overbeet, spleetjes tussen de tanden of scheefstand ten gevolge van ruimtegebrek komen vaak voor en kunnen een goede motivatie zijn om met een beugel te beginnen.

Daarnaast kunnen er objectieve tandheelkundige redenen zijn om met een beugel te beginnen. Voorbeelden daarvan zijn een slechte kauwfunctie, kaakgewrichtsklachten, of een diepe beet waarbij de ondertanden in het gehemelte bijten en het gebit op lange termijn ernstige schade op kan lopen. Een onregelmatig gebit is ook moeilijker te poetsen en het risico op gaatjes of tandvleesproblemen is dan ook groter.

Vaak kan een kleine afwijking op jonge leeftijd later leiden tot een veel grotere afwijking indien niet tijdig wordt ingegrepen. Preventie van ingewikkelde behandelingen op latere leeftijd kan ook een reden zijn om op jongere leeftijd ook schijnbaar minder grote afwijkingen toch te behandelen.