Beugel EHBO

Neem altijd contact op met de praktijk om ons te melden dat je beugel kapot is gegaan. Ook als je een pijnklacht hebt: bellen! Wij kunnen je dan instructies geven, en een afspraak maken om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Ook als je dezelfde dag toch al bij ons moet komen is het belangrijk om te bellen.

Wij kunnen dan wat extra tijd voor je reserveren en alvast de benodigde materialen klaarzetten. Als wij van tevoren niet weten dat er iets stuk is, dan kunnen wij je zeker niet garanderen dat de reparatie dezelfde dag uitgevoerd kan worden. Meestal zal er dan een extra reparatie-afspraak gemaakt moeten worden.

De praktijk is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Op vrijdag zijn wij bereikbaar van 8.30 tot 12.00 uur.

Eerste hulp

Los bandje

Als er een bandje om de kies loszit, dan kun je het bandje eruit halen. Bewaar het heel goed en bel ons meteen voor een reparatie-afspraak. Soms kan de beugel die aan het bandje vastzit er niet meer goed in of doet de beugel pijn. In dit geval mag je de beugel tijdelijk even uitlaten tot alles weer gerepareerd is.

Los slotje

Als een slotje van een vaste beugel loszit, bel ons dan meteen voor een reparatie-afspraak. Soms kun je het slotje uit de mond halen en prikt er een draadje in je wang. Als je er last van hebt, kun je het draadje met was of kauwgom bedekken. Eventueel kun je het draadje met een schaartje of tangetje wegbuigen of afknippen.

Uitstekend draadje

Soms prikt er een draadje van een vaste beugel in je wang of lippen. Bel ons meteen om dit te verhelpen. Als tijdelijke oplossing mag je het draadje met was of kauwgom bedekken. Eventueel kun je het draadje met een schaartje of tangetje wegbuigen of afknippen.

Buitenbeugel

Soms breekt een stukje draad af van je buitenbeugel of is je buitenbeugel verbogen. Bel ons meteen voor een reparatie-afspraak. In dit geval mag je de beugel tijdelijk even uitlaten tot alles weer gerepareerd is.

Uitneembare beugel

Als je ontdekt dat je uitneembare beugel is gebroken of dat een draadje is verbogen, bel ons dan meteen voor een reparatie-afspraak. Probeer de beugel wel te blijven dragen. Alléén als de beugel pijn doet, mag je de beugel tijdelijk even uitlaten tot alles weer gerepareerd is.

Gehemeltedraadje

Soms kan het gehemeltedraadje gaan drukken tegen het gehemelte, of gaat het draadje los uit het slotje. Vaak kun je het draadje terug in het slotje duwen. Het drukken tegen het gehemelte kun je zelf niet verhelpen. In beide gevallen bel je ons meteen voor een reparatie-afspraak.

Losse spalk

Als je ontdekt dat het draadje achter je snijtanden op een plek loszit, bel je ons meteen voor een reparatie-afspraak. Als het draadje helemaal is los gegaan, dan moet je het goed bewaren en meenemen naar de reparatie afspraak. Soms prikt het draadje in je tong of tandvlees. Als tijdelijke oplossing mag je het draadje met was of kauwgom bedekken.

Twijfel & Vragen
Als je niet weet wat je moet doen of vragen hebt, bel je de praktijk voor verdere instructies.

Waarneming
Mochten er van vrijdag tot maandag problemen voordoen die u niet zelf kunt verhelpen, dan kunt u contact opnemen met de dienstdoende orthodontist. Deze is bereikbaar van 9.00 tot 9.30 uur en van 17.00 tot 17.30 uur op telefoonnummer 0165 – 56 20 70. Let op: dit is de weekend waarneming géén waarneming voor een vakantie!!