Gebaseerd op 30 beoordelingen
Hier vind je antwoorden op veel gestelde vragen over de orthodontische behandeling.
Speciaal voor onze patiënten beschikken wij over een ingerichte poetshoek. Hier kan iedereen die een afspraak heeft tanden poetsen voorafgaand aan de afspraak. Voor patiënten hebben wij tandenborstels beschikbaar die éénmalig te gebruiken zijn.
De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt. Het heeft dus ook niet zoveel zin om elke controle te vragen hoe lang de behandeling nog duurt. Daar gaan je tanden niet sneller van verplaatsen!
Kijk voor tips bij Beugel EHBO verder op deze website of bel de praktijk voor verdere instructies.
De last die je van een beugel hebt, kan per persoon erg verschillen. Als je net een beugel hebt gekregen, kun je er vooral de eerste twee nachten best wel wat last van hebben. Eventueel kun je dan pijnstillers gebruiken, bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen (lees voor het gebruik de bijsluiter). Als je veel last van je tanden hebt met kauwen, kun je tijdelijk zacht voedsel eten (zoals brood zonder korst, pap en soep). Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meeste patiënten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter. Als je goed doorzet, heb je er daarna meestal weinig last meer van. Telkens als de tandarts of orthodontist de beugel heeft bijgesteld, kunnen de tanden wel weer even een paar dagen gevoelig zijn, maar bijna altijd heb je er dan veel minder last van dan toen je de beugel voor het eerst kreeg.
Nee, daar voel je bijna niets van. Bij het eruit halen van een vaste beugel worden met een speciale tang de metalen plaatjes die op de tanden zitten een klein beetje verbogen De lijm laat dan meteen los. Meestal is een vaste beugel eruit voor je er erg in hebt. De meeste tijd gaat zitten in het schoonmaken van de tanden en kiezen.
Fluoride beschermt je tanden tegen gaatjes. Als je een beugel hebt, is het risico op gaatjes nu eenmaal groter dan zonder beugel, vandaar deze extra beschermende maatregel. Goed poetsen blijft natuurlijk ook heel belangrijk.
Dat hangt af van welk soort beugel je hebt. Het varieert van 1 keer per maand tot 1 keer in de 2 maanden.
Ja, blijf naar de eigen tandarts gaan voor de (half-)jaarlijkse controles.
Vroeger lieten we de spalkjes een paar jaar zitten. Later werd dat tot ongeveer 21 jarige leeftijd vanwege de verstandskiezen. Tegenwoordig laten we de spalkjes permanent zitten, mits de mondhygiëne van goed niveau is. Anders bestaat toch het risico dat tanden weer gaan schuiven.
In principe kunnen beugelbehandelingen tot elke leeftijd worden gedaan. Bij volwassenen is het ook mogelijk om het gebit met beugels recht te zetten. Wel is het zo dat de kwaliteit van gebit, tandvlees en kaakbot voldoende goed moet zijn voor een orthodontische behandeling. Bovendien kan een afwijkende stand van de kaken bij volwassenen niet meer met beugels worden gecorrigeerd. Volwassenen groeien namelijk niet meer. Een afwijkende kaakstand kan echter nog wel door de kaakchirurg operatief gecorrigeerd worden.
De NVvO-website is een uitstekend startpunt voor je werkstuk! (zie www.orthodontist.nl) Als je werkstuk op de website van www.orthodontist.nl wordt geplaatst maak je kans op de Gouden Beugel!
Om orthodontist te worden, moet je eerst tandheelkunde hebben gestudeerd. In Nederland kan dat aan de universiteiten van Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Deze studie tandheelkunde duurt zes jaar. Hierna kun je aan de universiteiten van Amsterdam, Groningen en Nijmegen de specialistenopleiding tot orthodontist volgen. Dat is een vierjarige fulltime opleiding. Tijdens deze opleiding leert de orthodontist in opleiding om met allerlei soorten beugels te werken. Eerst leert hij/zij dat met behulp van speciale kunstkaken. Later leert hij/zij onder begeleiding de beugels bij ‘echte’ patiënten te plaatsen. In totaal moet je dus minstens tien jaar aan de universiteit studeren voordat je orthodontist bent.